Vijf redenen waarom je je website van HTTP naar HTTPS moet overzetten

HTTPS is een belangrijke factor in de beveiliging van jouw website. Toch blijkt uit onderzoek dat weinig websites een volledig migratie naar HTTPS hebben ondergaan. Om van http naar https over te gaan heb je een SSL beveiligingscertificaat nodig. Je zou denken dat de meeste websites al een SSL certificaat hebben, maar niets is minder waar. Dit is waarom je deze maand nog zou moeten overstappen naar HTTPS.

 

Wat is eigenlijk het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Dit is een manier waarmee een browser veilig verbinding kan maken met een website. Bij HTTPS zijn data en gegevens, welke uitgewisseld worden tussen bezoekers en een website, versleuteld. Dit ´versleutelen´ houdt in dat de gegevens, voorafgaand aan het verzenden, onherkenbaar worden. Dit wordt vervolgens weer omgezet nadat deze zijn aangekomen bij de bestemming, bijvoorbeeld na het invullen en verzenden van een webformulier.

Bij HTTP is geen sprake van deze versleuteling. Hierdoor kunnen deze gegevens door kwaadwillenden gemakkelijker onderschept en misbruikt worden. Doorgewinterde hackers zijn goed in het onderscheppen van gegevens waarbij we het vaak niet eens doorhebben, bijvoorbeeld als je op dezelfde wifiverbinding zit. Bij HTTPS kunnen hackers deze gegevens nog steeds wel onderscheppen, alleen kunnen ze er niks mee omdat ze geen sleutel hebben en het niet kunnen ontcijferen. Maar met HTTPS kun je veel meer. Wil je graag weten waarom het belangrijk is om over te stappen naar HTTPS? Wij geven je vijf redenen.

 

Reden 1: Betere beveiliging

Je wilt dat je website en je klanten veilig zijn. Zeker wanneer zij gegevens op je website achterlaten zoals inlog- of betaalgegevens. De verbinding tussen jouw website en de computer van je bezoeker wordt met een SSL certificaat optimaal beveiligd. Safety first!

 

Reden 2: Het geeft meer vertrouwen en converteert beter

Een HTTPS verbinding straalt vertrouwen uit naar je bezoeker. Websites met een SSL certificaat krijgen de melding secure of veilig voor de url, plus een groen slotje. Het stelt je bezoekers gerust. En hoe meer vertrouwen een bezoeker bij je site voelt, hoe groter de kans dat ze een aankoop bij je doen.

 

Reden 3: Het is een ranking factor voor Google

Google doet alles voor een zo veilig mogelijke webomgeving. Google dropt al jaren hints dat websites met https verkozen gaan worden boven sites met http. Ze zullen dit dus ook verwerken in hun ranking mechanisme. Wat we gaan zien is dat websites met https hoger in de zoekresultaten naar voren gaan komen. Een mooie kans op het gebied van SEO!

 

Reden 4: ‘Niet beveiligd’ melding in Google Chrome

Sinds kort hanteert Chrome een “Niet beveiligd” waarschuwingsmelding op HTTP verbindingen. Hiermee gaat Google weer een stapje verder in de richting van het veiliger maken van het internet. Een melding die je liever niet naar voren ziet komen bij je eigen website, natuurlijk.

 

Reden 5: Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)

Tegenwoordig is het voor bedrijven verplicht de verzending of uitwisseling van persoonsgegevens via internet te beveiligen. Dit is opgenomen in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) welke voortvloeit uit de Europese richtlijnen. Hoewel de wet niet zegt dat een SSL certificaat verplicht is, wordt dit wel vanuit de overheid uitgelegd als verplichting bij het verwerken van persoonsgegevens.

 

Van plan om te migreren naar HTTPS?

Om je website veilig aan te kunnen bieden heb je een SSL certificaat nodig. SSL staat voor Secure Sockets Layer en is een encryptie protocol die de verbinding tussen de bezoeker en de website beveiligd. Maar hoe kom je eigenlijk aan een SSL certificaat? Het migreren naar HTTPS hoeft niet moeilijk te zijn, echter moet er wel nauwkeurig gewerkt worden om alles soepel te laten verlopen. Zeker bij grote websites komt er best wat kijken bij een migratie.

 

Hulp nodig? Neem contact op voor een SSL certificaat.