Help, mijn website is te traag! Tips and tricks

In onze vorige blog “Is jouw website snel genoeg?” hebben we je al verteld waarom het zo belangrijk is om een snelle website te hebben. Nu komt de volgende vraag. Hoe kom ik erachter of mijn website snel genoeg is. En help, dat is hij dus niet en wat nu? Wij helpen je op weg. We geven je twee handige tools voor het scannen van jouw website en vertellen je tips and tricks om de laadsnelheid van jouw website te verbeteren. 

 

Handige tools voor een website scan

Gelukkig hoef je niet zelf aan de slag om de snelheid van je website te testen. Hiervoor zijn bergen tools die je gratis kunt vinden op internet. Met deze twee kun je goed uit de voeten om een indruk te krijgen van de prestaties van jouw website.

 

#1 PageSpeed

Dit geeft de laadtijd van jouw website weer waarbij je zowel desktop als mobiele resultaten kunt inzien. Door middel van een korte scan krijg je inzicht in jouw scores, paginastatistieken en optimalisatiesuggesties.

 

#2 Google Lighthouse

Ten opzichte van PageSpeed gaat Google Lighthouse meer de diepte in. Het geeft je een uitgebreid rapport met direct aanknopingspunten voor jouw webdeveloper. Op deze manier heb je heel concreet inzicht in de resultaten van jouw website.

 

Mijn website is niet snel genoeg..

Wanneer uit de scans blijkt dat jouw website op alle vlakken optimaal presteert kun je vanaf nu achterover gaan leunen en tevreden voor je uit staren. Echter, heb je verbeterpunten? Wil je hoger gaan scoren? En de volgende stap maken in gebruikersgemak? Lees dan snel verder hoe je dit kunt aanpakken.

 

Start bij de basis: check je code

Oke, je hebt hier bepaalde kennis voor nodig en we begrijpen dat niet elke lezer hiermee aan de slag kan gaan. We houden het daarom algemeen. De code is de basis van jouw website en moet aan een aantal eisen voldoen om optimaal te presteren. Bekijk dan ook of de CSS en Javascript zo opgezet zijn dat ze voor meerdere pagina’s gebruikt kunnen worden, controleer de toegankelijkheid en bekijk of zaken zoals inline styling correct worden toegepast.

 

Begin met schoonmaken: elimineer de vertragers

Sommige onderdelen in jouw website kosten meer laadsnelheid dan anderen. Het is dan ook de vraag of je deze elementen onmisbaar vindt of prima wilt opofferen voor een snellere website. Het betreft vaak de fancy elementen, zoals carrousels of sliders maar ook social widgets en animaties. Daarnaast kun je kijken naar het formaat van de gebruikte afbeeldingen. Wellicht dat niet elke afbeelding op het allergrootste formaat in jouw website ingeladen hoeft te worden. Zoek daarin een middenweg tussen kwaliteit en laadsnelheid.

 

Behoefte aan meer verdieping?

Naast bovenstaand zijn er nog 1001 opties die we kunnen toepassen om jouw website de gewenste snelheid te geven. Denk aan overbodige coderegels minimaliseren, het aantal requests verkleinen, toepassen van lazy loading, updaten van de PHP versie of het anders inregelen van de hosting. Kortom: meer dan genoeg mogelijkheden. Is jouw website niet snel genoeg en wil je hiermee aan de slag? Mail of bel gerust!